Vergoeding gehoorappaat

Er zijn 2 manieren om een gehoorapparaat aan te schaffen.

  1. de ene is via uw zorgverzekering, deze betaalt dan mee maar de keuze c.q. kwaliteit is beperkter
  2. en de andere weg is via de particuliere aanschaf

Om te weten te komen of u in aanmerking komt voor een vergoeding van een gehoorapparaat kunt u het beste onderstaande lezen met duidelijke uitleg.

Via de Zorgverzekeraar

De zorgverzekeraars hebben tegenwoordig contracten afgesloten met leveranciers van hoortoestellen, t.w. de audicien.

Heeft u een Naturapolis, dan heeft uw zorgverzekeraar het liefst dat u uw hoortoestel afneemt bij een gecontracteerde partij. Toch kunt u terecht bij een niet gecontracteerde partij, want ook daar zijn leveringsafspraken mee gemaakt en krijgt u ook een vergoeding.

Bij een Restitutiepolis bent u altijd vrij om die partij te kiezen waar uw voorkeur naar uitgaat met behoud van de vergoeding.

Middels een vragenlijst, de Amsterdamse Vragen Lijst [AVL] wordt de invloed van uw gehoorverlies in kaart gebracht. Afhankelijk van deze uitslag wordt u ingedeeld in een van de 5 categorieën. Categorie 1 is een heel eenvoudig werkend hoortoestel en categorie 5 is een hoortoestel voor de meer complexere situaties.

U krijgt vervolgens 75% van de hoortoestelprijs vergoed, en 25% is uw eigen bijdrage voor een gecontracteerde partij. Bij een niet gecontracteerde partij zijn andere vergoedingsafspraken c.q. voorwaarden gemaakt.

Via de particuliere aanschaf

Als u volledig zelf wilt bepalen welke kwaliteit hoortoestel u gaat dragen, want de hoortoestellen binnen de vergoedingscategorieën gaan maar tot een bepaalde kwaliteit en zijn niet de nieuwste toestellen op de markt, m.a.w. u wilt gewoon het beste wat er voor u te krijgen is, dan kunt u deze uiteraard particulier aanschaffen.

Teruggaaf via aangifte belasting

Via uw belastingaangifte kunt u dan uw gemaakte[ ziekte] kosten opvoeren om zodoende gedeeltelijke teruggave te verkrijgen. Op deze wijze bent u er altijd verzekerd van dat uzelf bepaalt wat het beste voor u is. Mocht u n.a.v. bovenstaande uitleg nog vragen hebben, dan zijn wij te allen tijde bereid om u verder te informeren.

“Ongeacht de wijze van aanschaf;
U krijgt de hoortoestellen altijd –geheel vrijblijvend- op proef.”

Wie uw ziektekostenverzekeraar ook is, u bent bij ons aan het goede adres.